Jullie weten inmiddels wel dat ik fan ben van digitale producten verkopen op Etsy. Het kost je in het begin natuurlijk aardig wat tijd om voldoende listings (producten) te maken, maar daarna pluk je hier de vruchten van en hoef je niet zoveel tijd meer te investeren in je Etsy shop. Toch merk ik dat veel mensen het als een te hoge drempel zien om te beginnen met een eigen Etsy shop, omdat ze niet weten hoe te beginnen. Daarom deel ik in deze blog een stappenplan, zodat je weet hoe het verkopen werkt op Etsy.

Stap 1: Doe onderzoek naar de verschillende niches

Voordat je kunt beginnen aan jouw Etsy shop, is het belangrijk om de verschillende niches te onderzoeken. Producten die jij leuk vindt om te verkopen, daar heb je niets aan. Daarom is het handig om onderzoek te doen en kijken waar markt voor is. Je kunt in eRank bij Trending topics kijken.

Stap 2: Wat voor producten ga je aanbieden?

Nu een je niche hebt gekozen, ga je bepalen welke producten je gaat aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan planners of templates. Je kunt hiervoor keyword onderzoek doen in eRank.

Stap 3: Maak de producten

Alhoewel veel mensen denken dat het Etsy avontuur start met het openen van een shop, kan ik je aanraden om eerst een aantal listings (producten) te maken. Maak er minimaal 10, zodat je shop direct wat te bieden heeft aan de bezoekers. Vind je het teveel werk om zelf producten te maken? Dan is de PLR Library iets voor jou, hier kun je namelijk digitale producten downloaden en binnen een handomdraai naar je eigen smaak veranderen.

Stap 4: Maak een account op Etsy

Als je nog geen Etsy account hebt, is het nu tijd om er een aan te maken. Ga naar Etsy.com en klik op ‘Aanmelden’ of ‘Account aanmaken’. Vul de benodigde gegevens in en zorg ervoor dat je een gebruikersnaam kiest die past bij jouw aanbod.

Stap 5: Optimaliseer je shop met SEO

Om op Etsy op te vallen, is het belangrijk om je producten te optimaliseren voor zoekmachines (SEO).

Etsy

Stap 6: Jouw shop openen

Nu je een account hebt, is het tijd om jouw eigen Etsy shop op te zetten. Klik op ‘Winkel openen’ en volg de eenvoudige stappen om de naam van jouw winkel te kiezen, een banner toe te voegen en een pakkende beschrijving te schrijven. Dit is jouw virtuele etalage, dus zorg ervoor dat het de aandacht trekt. Verwerk keywords in jouw shopnaam en beschrijvingen. Op die manier word je gevonden in Etsy.

Stap 7: Producten toevoegen

Yes, nu gaan we de listings toevoegen die je eerder hebt gemaakt. Klik op ‘Nieuw item toevoegen’ en voeg gedetailleerde informatie toe over wat je verkoopt. Wees creatief in je productomschrijvingen en vergeet niet duidelijke foto’s toe te voegen. Klanten willen immers zien wat ze kopen! En ook hier: vergeet de keywords niet!

Stap 8: Prijzen en verzendopties

Nu is het tijd om de juiste prijzen voor jouw producten te kiezen. Kijk bijvoorbeeld bij concurrenten welke prijzen zij hanteren. Als je digitale producten verkoopt, kun je de verzendopties overslaan. Zorg er wel voor dat klanten jouw product kunnen downloaden.

Stap 9: Evalueer

Begint je shop te lopen? Good for you! Nu is het tijd om wat extra producten toe te voegen.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je shop niet goed loopt. Hoewel je het echt wel even de tijd mag geven, kun je soms tot de conclusie komen dat je toch beter van koers kunt veranderen. Doe dan opnieuw onderzoek naar de verschillende niches en producten. Je weet nu namelijk hoe verkopen op Etsy werkt, waardoor de tweede poging makkelijker wordt.

Stap 10: Opschalen

Heb je een goedlopende Etsy shop? Gefeliciteerd! Je kunt er nu voor kiezen om op te schalen en een tweede Etsy shop te openen. Doe weer onderzoek naar verschillende niches. Is er een vraag vanuit de markt waar je op in kunt spelen? Zo begint het hele spelletje weer opnieuw.