Wil jij graag een extra inkomstenbron vanuit thuis opbouwen? Dan is het wellicht interessant om te verkopen op Etsy en dan vooral digitale producten! Denk aan templates, printables, sjablonen, etc. De keuze is oneindig! Digitale producten zijn geen dure producten en verkopen ontzettend goed. In dit artikel deel ik een compleet stappenplan hoe je succesvol geld kunt verdienen door digitale producten te verkopen op Etsy.

Verkopen op Etsy: wat zijn digitale producten?

Er zijn oneindig veel soorten digitale producten die je makkelijk en snel kunt verkopen op Etsy. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Printables (fitness workouts, mealplanners, ansichtkaarten)
 • Templates (e-book template, WordPress thema, werkboek templates)
 • Wall art (digitale posters of screensavers)

Benieuwd naar 500+ ideeën voor digitale producten? Koop hier mijn e-book voor slechts 7 euro waarin je geïnspireerd wordt door 500+ ideeën en hoe je deze digitale producten succesvol kunt verkopen!

Waarom digitale producten verkopen op Etsy?

Als je altijd al je eigen bedrijf hebt willen starten, dan is het verkopen van printables op Etsy een van de gemakkelijkste bedrijven om te starten! Je hoeft hier géén KvK inschrijving voor te hebben, je kunt namelijk ook makkelijk als particulier een Etsy shop openen.

Hier zijn mijn top 5 redenen waarom ik digitale producten verkoop op Etsy:

 • Lage investering (zeker minder dan €100)
 • Je hoeft geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel te hebben]
 • Een ontwerp kun je aan honderden mensen verkopen
 • Je bent geen extra kosten kwijt zoals verzendkosten
 • Je kunt makkelijk printables maken via Canva
 • Je kunt overal ter wereld werken: als je maar een laptop en wifi hebt!

Is het verkopen van digitale producten op Etsy winstgevend?

Natuurlijk wil je weten hoeveel geld je kunt verdienen met je Etsy shop! Laat me je eerst vertellen dat er Etsyshopeigenaren zijn die €100.000 per jaar verdienen. Ik maak deel uit van een VIP Facebook-groep van een Etsy printables-cursus die ik heb gevolgd en veel mensen verdienen € 1.000 – € 10.000 per maand alleen met hun Etsy shop.

Het is zeker mogelijk om van je Etsy shop een fulltime baan te maken. Bijvoorbeeld: om één Etsy-planner te maken, zou je het volgende kunnen uitgeven:

€0,20 cent Etsy listingkosten

€ 1 voor een premium afbeelding

€ 7,99 Canva voor één maand

Stel nu eens dat je jouw digitaal product (zoals een planner) verkoopt voor €9,99 en je verkoopt er 5 in de eerste maand. Door slechts één planner te verkopen, heb je je kosten inclusief de Etsy-transactiekosten van 5% gedekt.

Alle planners die je na de eerste of tweede keer verkoopt, zijn pure winst. En als jouw planner een evergreen product is (wat betekent dat het het hele jaar door relevant is), dan zou je mogelijk jarenlang het hele jaar door eraan kunnen verdienen!

Hoeveel kost het om printables of andere digitale producten op Etsy te verkopen?

Het beste deel van deze inkomstenbron zijn de kosten! Het is bijna gratis om aan de slag te gaan met het verkopen van printables op Etsy. Het kost slechts 20 cent om een ​​product op Etsy te vermelden. Je kunt een gratis programma zoals Canva of zelfs Google Spreadsheets gebruiken om jouw ontwerpen te maken.

Moet ik creatief zijn om printables te maken?

Veel mensen vragen zich af of iemand zonder technische vaardigheden printables op Etsy kan verkopen. Maak je geen zorgen, je kunt nog steeds geld verdienen met Etsy, zelfs als je geen artiest of ontwerper bent. Ik heb eerlijk gezegd geen creatief bot in mijn lichaam, maar ik run zelf een succesvol Etsy printables-bedrijf. Het is zo gemakkelijk om aan de slag te gaan met het verkopen van printables op Etsy met behulp van software zoals Canva.

Hoe werkt het verkopen van printables op Etsy?

Laten we eerst eens kijken hoe een succesvolle ondernemer van Etsy haar shop runt. Een member van mijn Become Financially Free Membership (waarin je stap voor stap leert om digitale producten te creëren en succesvol te verkopen op o.a. Etsy!) Julia, hoeft zich geen zorgen te maken over verzending of voorraad zoals andere Etsy-verkopers. En omdat ze geen andere productiekosten heeft dan haar tijd, is de winst enorm.

Ze verkoopt printbare spelletjes en decor voor vrijgezellenfeesten. Sommige maanden maakt Julie niet eens nieuwe producten, maar de verkopen blijven binnenkomen.

Zoals ze me vertelde toen ik haar interviewde over haar succes met het verkopen van printables op Etsy, voegde ze geen nieuwe producten toe aan haar winkel en verdiende ze toch € 1000 aan verkopen!

Hoe start je een Etsy shop?

Laten we eens kijken hoe je je eigen Etsy shop start.

Dit zijn de stappen:

 • Gebruik de juiste tools
 • Onderzoek de digitale producten die je wilt maken
 • Maak je digitale producten
 • Voeg jouw digitale producten toe aan jouw Etsy shop
 • Zorg voor een goede SEO strategie en verkoop zelfs als je niets meer doet!

Stap 1: De juiste tools voor het starten van je Etsy shop

Je hebt niet veel dingen nodig om printables te maken om op Etsy te verkopen. Wat je precies nodig hebt, hangt af van het soort printables dat je wilt maken, maar over het algemeen heb je het volgende nodig:

 • Een ontwerpsoftwareprogramma (gratis of betaald)
 • Lettertypen en afbeeldingen voor jouw ontwerpen
 • Een printer om je ontwerpen uit te testen

Welke software en tools gebruik je om printables te maken?

Veel mensen, waaronder ikzelf, gebruiken Canva als software om printables te maken, zoals planners, trackers en illustraties, maar er zijn tal van andere softwareprogramma’s die kunnen worden gebruikt, waarvan sommige gratis zijn.

Canva (gratis of €11,99 per maand voor de Pro-versie)

Canva is de nummer 1 keuze voor mensen die een Etsy-bedrijf runnen, vooral als ze niet al te technisch zijn. Het is gratis te gebruiken en bevat ook veel gratis elementen (afbeeldingen, lettertypen, enz.). Misschien wil je echter voor de pro-versie gaan bij het maken van printables, omdat je hiermee een paar leuke dingen kunt doen:

 • Download afbeeldingen als PNG met een transparante achtergrond
 • Maak mappen van jouw uploads (lettertypen en afbeeldingen)
 • Formaat van ontwerpen automatisch wijzigen, zodat je kopers verschillende versies van uw printable kunt aanbieden.
 • Meer opties voor lettertypen en beelden

Start hier jouw gratis proefperiode van 30 dagen voor Canva >>>

Waar kan ik afbeeldingen voor mijn Etsy-downloads vinden?

Het is belangrijk om de juiste copyrightlicenties te krijgen voor alle ontwerpen die je wilt verkopen, vooral als deze items digitaal zijn, zoals afbeeldingen en lettertypen. Je hebt een licentie nodig zodat jouw klanten geen inbreuk maken op de rechten van andere partijen!

Houd er rekening mee dat hoewel sites zoals Creative Market of Creative Fabrica pakketten voor commercieel gebruik aanbieden, er aanzienlijke wijzigingen nodig zijn om de afbeeldingen in je Etsy-producten op te nemen.

Het kan allemaal een beetje verwarrend worden, maar hier is mijn beste keuze voor het vinden van illustraties en lettertypen van hoge kwaliteit:

1. Creatieve Fabrica
Ik hou van Creative Fabrica omdat je hiermee een Print on Demand-licentie voor veel afbeeldingen kunt kopen, wat betekent dat je ze kunt gebruiken zoals ze op je site staan.

Vaak is de print-on-demand-licentie slechts een paar dollar meer dan de reguliere licentie, dus het is de moeite waard om te kopen.

Creative Fabrica heeft de hele tijd fantastische bundels in de uitverkoop plus veel geweldige freebies, ze zijn zeker de moeite van het bekijken waard.

2. Canva
Canva is handig omdat de kans groot is dat je al in het programma zit en het gebruikt om je printables te maken. Op Canva kun je clipart en lettertypen gebruiken die GRATIS te gebruiken zijn voor commercieel gebruik.

Dit omvat de meeste van hun afbeeldingen en enkele lettertypen. Als je Pro hebt, mag je de als Pro gemarkeerde afbeeldingen niet gebruiken in je Etsy-items. Ik weet dat dit volkomen verkeerd klinkt, maar er is geen typefout in het bovenstaande.

Betalen voor het pro-abonnement geeft jou geen toestemming om de Pro-afbeeldingen of -lettertypen te gebruiken in producten voor commercieel gebruik. Het enige probleem met de gratis afbeeldingen is dat je alleen gewijzigde afbeeldingen en media kunt gebruiken:

Van de Canva-website:

Onveranderde versus gewijzigde media

Door inhoud in een ontwerp of compositie te gebruiken, creëer je iets unieks. Als je dat eenmaal doet, zijn er weinig beperkingen voor wat je met je creaties kunt doen. Ga wild!

Ongewijzigde media hebben echter beperkingen – het kan alleen worden gebruikt in maximaal 800 × 600 (of 600 × 800) pixelafmetingen en het kan niet worden verkocht of afgedrukt op producten of merchandise.

3. The Hungry Jpeg
The Hungry Jpeg biedt veel voordelige bundels afbeeldingen, lettertypen en illustraties voor geweldige prijzen.

Ze hebben ook een wekelijkse freebie (soms een lettertype, soms afbeeldingen) met een volledige commerciële licentie die je kunt gebruiken op producten die te koop zijn.

4. Creative Market
Dit is ook een geweldige plek om lettertypen en afbeeldingen voor jouw digitale producten te vinden. Zorg ervoor dat je de commerciële licentie koopt als je van plan bent het item in je Etsy-winkel te gebruiken. Creative Market deelt ook elke maandag 6 gratis items uit, dus het is de moeite waard om eens te kijken.

Stap 2: Onderzoek de digitale producten die je wilt maken

De eerste stap voor iedereen die iets online wil verkopen, is door de markt te onderzoeken. Je moet kijken wat populair is, eventuele gaten in die populariteit identificeren en een item of dienst creëren die is gewijd op het vervullen van die behoeften met jouw eigen draai. Het vinden van je eigen niche zal je helpen om je Etsy-shop snel te laten groeien, omdat je een doelgroep kunt vinden die in het bijzonder op zoek is naar jouw producten.

Onthoud de volgende tips:

1. Er zijn geen slechte ideeën
Mensen verdienen geld op Etsy door afdrukbare wijnetiketten te verkopen, zodat bruiden hun vrienden kunnen vragen om bruidsmeisjes te worden.

Nog een eenvoudig idee: keukenetiketten. Mensen kopen ook bedrukbare kruidenlabels en potlabels op Etsy.

Je hoeft niet iets ingewikkelds te bedenken.

2. Pinterest is je best friend
Je kunt op Pinterest naar printables zoeken en ideeën opdoen.

Met de feestdagen in aantocht zie je bijvoorbeeld tal van cadeauchecklists, vakantie-uitnodigingen, kerstkaarten, seizoensoffertes, vakantieplanners en meer.

Het gebruik van seizoenstrends om te brainstormen over printables is een geweldige manier om nieuwe ideeën te bedenken en op de hoogte te blijven van de markt!

Stap 3: Printables maken

Als je eenmaal een paar leuke ideeën hebt en je software hebt uitgezocht, is het tijd om wat printables te maken.

Het is heel eenvoudig om printables te maken, maar hoe je het daadwerkelijk aanpakt, hangt af van de software die je gebruikt.

Benieuwd hoe je printables of andere digitale producten maakt? Word dan member van mijn Become Financially Free Membership waarin je stapsgewijs leert om je templates, printables en zelfs complete website thema’s te maken en succesvol te verkopen op Etsy. Vanaf € 14,95 euro per maand heb je al toegang tot al deze kennis én er zit een grote community in het Membership waarin je kunt sparren met andere members!

Ga vandaag nog aan de slag met het creëren van jouw printables en hier een passief inkomen opbouwen! Meld je aan voor het Become Financially Free Membership >>>

Stap 4: Voeg producten toe aan jouw Etsy shop

Start je Etsy Shop met meerdere listings (producten)
Je wilt niet dat je shop eruit ziet alsof je net bent begonnen, dus ik raad het aan om minimaal 10-20 producten te maken alvorens je aan de slag gaat met jouw Etsy shop.

Je Etsy Shop lanceren
Zodra jouw producten klaar zijn voor verkoop, is het tijd om jouw winkel te openen.

Je moet betalen voor elk product die je aan jouw winkel toevoegt, maar je kunt 40 gratis producten krijgen wanneer je jouw winkel via deze link aanmaakt: voeg hier 40 gratis producten toe!

Kies de perfecte Etsy shopnaam
Afhankelijk van welke niche je kiest, is het een goed idee om een naam te bedenken dat beschrijft wat je verkoopt in je Etsy shop. Een Etsy-winkel die planners voor eigenaren van huisdieren verkoopt, kan bijvoorbeeld PetPlannerCo heten

Je kunt je Etsy-shopnaam wijzigen, zodat je geen uren aan deze stap hoeft te besteden.

Voeg producten toe
Dit is het belangrijkste onderdeel na het maken van jouw producten. Zonder fantastische mock-ups (afbeeldingen) en beschrijvingen worden je Etsy printables niet gevonden en daarom zal het moeilijk zijn om verkopen te genereren.

Je kunt jouw producten afdrukken en op achtergronden plaatsen of je kunt mock-ups maken op Canva. Ik heb al wat pre-made mock-ups bundels gemaakt voor slechts 5 euro! Bekijk hier alle pre-made mock-ups >>>

Je kunt maximaal 10 foto’s aan je product toevoegen en ik raad je aan er zoveel mogelijk te gebruiken.

Zorg ervoor dat je een zeer gedetailleerde beschrijving toevoegt en gebruik veel trefwoorden in uw productbeschrijving, titel en tags.

Benieuwd hoe jij jouw Etsy shop kan laten groeien en wel € 3000 per maand kunt verdienen met digitale producten?

Dan raad ik je aan om mijn Ultimate Guide: digitale producten verkopen via Etsy te lezen en op te volgen. Hier staan alle tips en stappen in om je Etsy shop te openen, zoekwoordenonderzoek te doen, mock-ups te maken, etc.