Als je een blog start, kun je (betaalde) samenwerkingen krijgen met (grote) merken. Veel bloggers weten niet waar ze moeten beginnen om deze samenwerkingen binnen te krijgen. Het is niet zo moeilijk. Je hoeft heus niet te wachten totdat je een groot bereik hebt met jouw blog. In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe jij (betaalde) samenwerkingen kunt krijgen als blogger.
Waarom samenwerkingen essentieel zijn voor bloggers
Veel bloggers verdienen hun geld grotendeels door samenwerkingen aan te gaan met (grote) merken. Ze krijgen betaald voor het schrijven van een artikel, het opnemen van een video of simpelweg een social media post. Deze bedragen kunnen vaak oplopen tot duizenden euro’s per maand. Het is dus interessant om te weten hoe je aan deze samenwerkingen komt. Als je net start met een blog heb je op het begin wellicht niet meteen een groot bereik. Veel bloggers laten dan ook geld liggen, omdat ze denken dat ze (nog) niet in aanmerking komen voor samenwerkingen. Niets is minder waar!
3 manieren om aan samenwerkingen te komen als blogger
Er zijn verschillende manieren om aan samenwerkingen te komen als blogger. In dit artikel deel ik ze alle drie. Je kunt hier gelijk mee aan de slag gaan om vandaag nog jouw eerste samenwerking binnen te slepen als blogger!
1. Schrijf je in bij Influencer platformen
Er zijn een aantal Influencer platformen die ervoor zorgen dat bedrijven in contact komen met bloggers en influencers. Op deze platformen staan vaak campagnes van merken en jij kan hier als blogger vervolgens op pitchen. Het is belangrijk om een mediakit (lees hier hoe je een mediakit maakt) te ontwikkelen alvorens je gaat pitchen. Op deze manier krijgt een merk (bedrijf) meteen inzicht wie jouw doelgroep is en waar jouw content over gaat.
Voorbeelden van Influencer platformen zijn:
Er zijn nog vast en zeker nog meer Influencer platformen. Een kwestie van even Googlen!
2. Meld je aan bij een agency
Als je echt van jouw blog een carriere wil maken, is het aan te raden om je in te schrijven bij een agency. Er zijn verschillende (blog) agencies die zich allemaal op een andere niche focussen. De ene agency vertegenwoordigt alleen platformen en blogs in de voedingsindustrie en de andere agency focust zich op mama & kinderen. Het is dus belangrijk om onderzoek te doen welke agency past bij jouw niche.
Agencies hebben vaak tegenstelling tot de openbare Influencer platformen wel bepaalde eisen. Zo moet bij veel agencies minimaal 20.000 unieke bezoekers per maand genereren, alvorens zij jou interessant vinden. Het is wel voordelig om bij een agency aan te sluiten, aangezien zij continu voor samenwerkingen en campagnes zorgen. Hierdoor hoef je niet steeds zelf op zoek te gaan. Ook onderhandelen zij over jouw tarieven. Een bekende agency is FemmeFab.
3. Schrijf zelf bedrijven aan
Naast het pitchen op Influencer platformen of je aan te sluiten bij een agency, kan je ook zélf de stoute schoenen aantrekken en pitchen bij bedrijven. Belangrijk is wel om in de pitch de volgende onderdelen te benoemen:
- Waarom je fan bent van hun producten of diensten
- Hoe je hun producten of diensten kunt promoten
- Vertel iets over jezelf en je blog
- Creëer een win-win situatie (dus niet alleen de win voor jezelf!)
Als je op het begin nog geen groot bereik hebt, kun je ervoor kiezen om er een gratis samenwerking van te maken. Zij sturen dan bijvoorbeeld een product op waar jij over gaat schrijven. Als jij bijvoorbeeld (gratis) hebt samengewerkt met de HEMA, dan kun je de HEMA vervolgens wel op een aparte pagina vermelden van merken waar jij mee hebt samengewerkt. Dit creëert ook credibility naar andere bedrijven toe. Als jij bijvoorbeeld een pagina ‘Samenwerkingen’ maakt waarin (grote) namen in voorkomen, zullen andere bedrijven ook sneller overwegen om met jou samen te werken en jou te betalen.
Andere manieren om geld te verdienen als blogger
Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden om geld te verdienen als blogger? Word dan lid van het Become Financially Free Membership voor slechts 14,95 euro per maand, waarin ik je stap voor stap leer om meer bezoekers naar je blog te trekken én hoe je succesvol de verdienmodellen doorvoert in jouw blog. Heb je nog geen blog en wil je starten? In de cursus vind je ook stap voor stap en how-to video’s hoe je een eigen website bouwt en (goed geoptimaliseerde) artikelen schrijft.
